είσοδος

Ages

Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) παρέχουν την αναγκαία ενέργεια για τα κύτταρα. Ο οργανισμός διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για όλες τις λειτουργίες του σώματος. Όταν ελέγχονται επαρκώς, οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα μπορούν να αλληλοεπιδρούν χωρίς να προκαλούν βλάβες στο σώμα. Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό λαμβάνει χώρα μια βιοχημική αντίδραση, μη ενζυματική που λέγεται γλυκοζυλίωση. 

Πιο συγκεκριμένα, το σάκχαρο προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και σχηματίζει μη λειτουργικά και βλαβερά μόρια που λέγονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs. Στην αρχή, αυτή είναι μία αναστρέψιμη διαδικασία, αλλά όταν τα AGEs παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες στο σώμα τότε γίνεται μη αναστρέψιμη και συνδέονται εκ νέου με άλλες πρωτεΐνες και παραμένουν στους ιστούς για πολλά χρόνια. Σε φυσιολογικές καταστάσεις αυξημένη γλυκοζυλίωση παρατηρείται κατά την γήρανση, ενώ σε παθολογικές σχετίζεται με διάφορες νόσους, κύριος εκπρόσωπος των οποίων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. 

Ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο σχηματίζονται τα AGEs είναι τo οξειδωτικό στρες ( η ύπαρξη πολλών ελεύθερων ριζών οξυγόνου) που αλληλοεπιδρά με τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια ακόμα και το DNA σχηματίζοντας τα προϊόντα αυτά.  

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια εμπλέκουν τα AGEs στις περισσότερες από τις ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως:  

• Καρδιαγγειακά νοσήματα 
• Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ 
• Νόσος Alzheimer και Parkinson 
• Καρκίνος 
• Νεφροπάθεια 
• Αρτηριακή υπέρταση 
• Διαταραχές της όρασης 
• Διαταραχές του δέρματος (ηλιακές κηλίδες) 

Η συσκευή AGE-reader παρέχει μια άμεση πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφρική ανεπάρκεια. Το AGE-reader μέσω τεχνικών φθορισμού αποδίδει άμεσα και μη επεμβατικά την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετρώντας τα επίπεδα των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκoζυλίωσης (AGEs) στους ιστούς. 

Ποια είναι όμως η αντιμετώπιση; 

Αφού η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος, πρέπει να μειωθεί η κατανάλωσή της. Η μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, η καλή ενυδάτωση και η άθληση συνεισφέρουν στην αποφυγή σχηματισμού των AGEs. Συστήνεται επίσης να αποφεύγονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος που ευνοούν την παραγωγή των AGEs και να προτιμώνται χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  

Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως η καρνοσίνη (διπεπτίδιο αποτελούμενο από β-αλανίνη και L-ιστιδίνη που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους σκελετικούς μυς και τους ιστούς του εγκεφάλου) και η βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά το σχηματισμό των AGEs. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει σαφώς σημαντικά υψηλότερο επίπεδο των AGEs σε καπνιστές και ιδιαίτερα σε διαβητικούς καπνιστές και επομένως κρίνεται απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος.  

Η καταστροφική ικανότητα των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης είναι τεράστια. Συμπερασματικά, η κατανόηση του πώς να αποφευχθεί ο σχηματισμός των AGEs είναι κρίσιμη για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών.

Συνεργασίες


Η Ορθοβιοτική, ένα από τα Μοναδικά Πρότυπα Πολυιατρεία Προληπτικής και Αναγεννητικής ιατρικής με ηγετικό ρόλο στον κλάδο της...
Περισσότερα


Ακολουθήστε μας