Η διατροφή και ο τρόπος ζωής που βελτιώνουν την σεξουαλική διάθεση

05 Σεπτεμβρίου 2016 | 0

Της Θεοδώρας Γ. Καλογεράκου 

Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Α.Π.Θ., MSc - Health Lifestyle Coach (Harvard T.H. Chan School of Public Health and the Culinary Institute of America). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία, Α.Π.Θ. Μετεκπαίδευση σε προγράμματα Θεραπευτικής Γυμναστικής και Εκτίμησης Θρέψης σε Χρόνιες Παθήσεις, Karolinska University, Stockholm Sweden. Επιστημονική Συνεργάτρια Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston MA
Έχω την αίσθηση, ότι ενώ, στις μέρες μας, μιλάμε πολύ και ελεύθερα για θέματα γύρω από το σεξ, ελάχιστοι έχουμε αντιληφθεί την σημασία του ως δείκτη υγείας και μακροζωίας. Αν μελετήσουμε τις «γαλάζιες ζώνες» του πλανήτη, τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων του πλανήτη, θα δούμε έκπληκτοι και γοητευμένοι, ότι οι άνθρωποι που ζουν πολύ και με ποιότητα ζωής, έχουν δραστήρια σεξουαλική ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Θα μπορούσαμε να πούμε κιόλας ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα έχει  αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι ωφέλιμο, όμως, σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας στο τι σημαίνει αντιγήρανση και οι θέσεις μας πάνω σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να επιδέχονται παρερμηνείες. Δεν υπάρχουν αλλαγές του τρόπου ζωής, χειρουργικές διαδικασίες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ορμόνες ή τεχνικές γενετικής μηχανικής διαθέσιμες σήμερα, που να έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν τη διαδικασία της γήρανσης. Η δυσάρεστη πραγματικότητα για τη γήρανση είναι ότι διαθέτει μόνο το «πετάλι του γκαζιού». Δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη αν υπάρχει κάποιο «φρένο» για αυτή τη διαδικασία. Έτσι, ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να μην πατάμε το γκάζι τόσο πολύ, ώστε να μην επιταχύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Όμως, ο μέσος Έλληνας, ακολουθώντας  γρήγορο, αγχωμένο τρόπο ζωής, κάνει ακριβώς αυτό: πατά το πετάλι του γκαζιού πιο δυνατά.  

Πολλοί, ιδιαίτερα στις μέρες μας, θα δικαιολογηθούν, λέγοντας, ότι η σεξουαλική τους ζωή είναι σε λανθάνουσα κατάσταση εξαιτίας της άσχημης και αρνητικής ψυχολογίας τους, όμως η πραγματική αιτία είναι άλλη. Το αληθινό τους πρόβλημα είναι η βιολογική γήρανση. Η γήρανση αυτή εν μέρει οφείλεται στην ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, που είναι πολύ συνηθισμένη μετά τα 40. Τα καρδιολογικά και τα νεφρολογικά προβλήματα λ.χ. μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ ο διαβήτης μπορεί να ελαττώσει την ερωτική επιθυμία και διέγερση επειδή πλήττει ευαίσθητα νεύρα του σώματος. Η λήψη φαρμάκων, από αντικαταθλιπτικά έως φάρμακα για την πίεση, επίσης μπορεί να ασκήσει ανασταλτική και αρνητική επίδραση. Και μετά είναι η κλιμακτήριος, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγιούς ερωτικής ζωής που είτε αφορά τη γυναίκα, είτε τον άντρα, η κλιμακτήριος συνοδεύεται από μείωση των επιπέδων των ορμονών του φύλου, με συνέπεια να πλήττεται η ερωτική επιθυμία και λειτουργία. Η υγιής σεξουαλική λειτουργία, όμως, εξαρτάται και από το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στα μηνύματα που δέχεται από το σώμα. Όταν ο εγκέφαλος λειτουργεί ισορροπημένα, οι χημικές ουσίες του παράγονται και διανέμονται με ιδανικό τρόπο. Η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη πως υπάρχει πρόβλημα με μία από τις τέσσερις βασικές χημικές ουσίες του με νευροδιαβιβαστική δράση (μεταφέρουν τα μηνύματα ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου). Οι ουσίες αυτές είναι η ντοπαμίνη, η ακετυλοχολίνη, το GABA (γ-αμινο-βουτυρικό οξύ) και η σεροτονίνη. Η ανεπάρκεια σε οποιαδήποτε από αυτές, δημιουργεί συγκεκριμένο σεξουαλικό πρόβλημα. Η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης, η μειωμένη ερωτική διέγερση μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ακετυλοχολίνης, η μειωμένη παραγωγή της ουσίας GABA αυξάνει το άγχος και ο ερωτικός σύντροφος δεν μπορεί να χαλαρώσει για να απολαύσει το σεξ και τα μειωμένα επίπεδα της σεροτονίνης συνδέονται με αρνητική ψυχολογία, αισθήματα απαισιοδοξίας και μελαγχολία. Η ανεπάρκεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε νόσο ή απλώς στο γήρας, και αναλόγως με το πρόβλημα και την ουσία από την οποία πηγάζει, υπάρχουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στη διατροφή, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Μια διατροφή πλούσια σε άλιπη πρωτεϊνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, κρέας από στρουθοκάμηλο, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά) τονώνει την παραγωγή ντοπαμίνης, μια ισορροπημένη διατροφή εμπλουτισμένη με συκώτι, αυγά, άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς και φύτρα σταριού, αυξάνει την παραγωγή ακετυλοχολίνης, οι υδατανθρακούχες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το καφέ ρύζι, τα όσπρια, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το αλεύρι ζέα και η γλυκοπατάτα, μειώνουν τα επίπεδα άγχους, ενώ τα πουλερικά, το χοιρινό, το αβοκάντο, η μπανάνα και το τυρί τύπου cottage αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς, της σεροτονίνης. 

Το σεξ δεν αποτελεί απλά μια ηδονική ευχαρίστηση και σαρκική απόλαυση, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα υγείας. Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών, ώστε να νοιώθουμε ευφορία,  «ούτε μια άσπρη τρίχα στην καρδιά», διεγείρει τον μεταβολισμό, την εγκεφαλική λειτουργία, την καρδιαγγειακή υγεία και την ευρωστία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με την υγιή ερωτική επιθυμία παράγεται περισσότερη βιταμίνη D, απαραίτητη για την αρχιτεκτονική του οστίτη ιστού, τη μυοσκελετική υγεία και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το σεξ διεγείρει επίσης την παραγωγή της «ορμόνης της αγάπης», της οξυτοκίνης, η οποία βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλά και αυξάνει την ικανότητα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μειώνει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού στους άντρες, ενώ, κάθε ταξίδι καλό είναι να φτάνει στην Ιθάκη του, οι οργασμοί, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις, καθώς αυξάνουν έως 20% τον αριθμό των κυττάρων που καταπολεμούν ιούς και βακτήρια. Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, το τακτικό σεξ αυξάνει επίσης τα επίπεδα ενός αντισώματος απαραίτητου για την προστασία από τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες που έχουν οι άνδρες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.
Ας δούμε, όμως, λίγο πιο βαθιά στο σώμα. Τα κύτταρα μοιάζουν με σπόρους που χρειάζονται ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για ν'αναπτυχθούν. Πρόκειται για το "βιολογικό περιβάλλον" το οποίο μόνο όταν είναι σωστό και ισορροπημένο θα αποδώσει καρπούς. Οι ίδιοι κανόνες της φύσης διέπουν τα κύτταρά μας. Σ'ένα χωράφι θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσουμε τα αγριόχορτα, να ρίξουμε λίπασμα και νερό για ν'αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Γιατί όχι το ίδιο και στον οργανισμό μας; Πρώτα θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις τοξίνες, να δώσουμε θρεπτικά συστατικά για την επανασύσταση και να αυξήσουμε την παροχή αίματος, ώστε να βελτιωθεί η ανανέωση και η ανάπλαση των κυττάρων.  

Το "βιολογικό περιβάλλον" χαρακτηρίζεται από τους εξής παράγοντες:

1) PH. Χαρακτηρίζει τη χημική ισορροπία των ιστών (όξινο ή αλκαλικό). Φυσιολογικά πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό ώστε να γίνονται σωστά οι κυτταρικές ενζυματικές αντιδράσεις. Σε κάθε γεύμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε 1 και 1/2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο μαζί με χυμό λάιμ για επιπλέον αλκαλοποιητική δράση.
2)Βαθμός τοξικότητας. Χαρακτηρίζει τα επίπεδα τοξινών του σώματος. Tοξίνες είναι τα εξής στοιχεία: α)Βαρέα μέταλλα (υδράργυρος από τα μαύρα σφραγίσματα, κάδμιο από το τσιγάρο) β)Ηπατοτοξικά (ζάχαρη, φυτοφάρμακα, φάρμακα, συντηρητικά κλπ) γ)Εσωτερικές τοξίνες (κυρίως μικροβιακά απόβλητα από το παχύ έντερο) δ)Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες (ασταθή μόρια από τα οποία λείπει ένα ηλεκτρόνιο που προσπαθούν να πάρουν από άλλα κύτταρα).  Ορισμένα καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης περιέχουν παράγωγα του φθαλικού οξέος (phthalates). Οι ενώσεις αυτές θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση βλαβών στο αναπαραγωγικό σύστημα των αρσενικών εμβρύων (όρχεις, επιδιδυμίδα, προστάτης κ.α). Τα παράγωγα του φθαλικού οξέος χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη βιομηχανία των πλαστικών ως εύκαμπτα παράγωγα του πολυβινυλοχλωριδίου (PVC), και είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως διάφορες πλαστικές συσκευασίες (σακούλες, κουτιά), παιδικά παιχνίδια. Τα πλαστικά και το PVC βρέθηκε, επιπλέον, ότι έχουν και μερική οιστρογονική δράση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα οιστρογόνα του περιβάλλοντος (χημικά που μιμούνται τη δράση των φυσιολογικών οιστρογόνων) μπερδεύουν τους υποδοχείς οιστρογόνων του σώματος μας και δημιουργούν προβλήματα υπογονιμότητας.  Ήδη για μερικά εντομοκτόνα έχει αποδειχθεί ότι δρουν σαν περιβαλλοντικά οιστρογόνα. Νεότερες έρευνες δείχνουν πως όλο και περισσότερες χημικές ουσίες, όπως για παράδειγμα, το προσθετικό τροφών, βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA), είναι περιβαλλοντικά οιστρογόνα.  

3)Επίπεδα μετάλλων στους ιστούς. Βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών και τη διεξαγωγή των κυτταρικών αντιδράσεων σαν συμπαράγοντες (λαμβάνονται μόνο από την τροφή, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει). 

4)Επαρκής απόδοση οξυγόνου. Βελτιώνει τις κυτταρικές λειτουργίες, αλκαλοποιεί το pH, καταργεί τις αναερόβιες διαδικασίες. 
Το "βιολογικό περιβάλλον" διαταράσσεται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη καφεΐνη, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το στρες, κοινωνικό ή συναισθηματικό. Σε πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 13-17%  χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους μη καπνιστές. Οι καπνιστές της μελέτης, μάλιστα, εξετάστηκαν στους 5 μήνες και 15 μήνες, μετά τη διακοπή του καπνίσματος και η ποσότητα των σπερματοζωαρίων τους αυξήθηκε από 50 έως 800%. Η παραδοσιακή Δυτικού τύπου διατροφή, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, η κατάθλιψη και πικρία, η υποκινητικότητα (λιγότερο από 20 λεπτά άσκησης την ημέρα) είναι βασικοί παράγοντες επιδείνωσης φλεγμονής και καταστολής των ανοσοκυττάρων, ενώ προστατευτικοί παράγοντες θα πρέπει να είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή, και μπορεί να χρησιμοποιώ την ευρεία και εμπορική ονομασία που δεν μου αρέσει, αλλά θα ήθελα να μιλάμε για ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, μιας κουζίνας από το χωράφι στο τραπέζι πλημυρισμένης από αρώματα της ελληνικής φύσης και γεμάτη από θαλασσινή αύρα, η ινδική και η ασιατική κουζίνα, ο αυτοέλεγχος, η αποδοχή του εαυτού μας και η γαλήνη, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα/6 φορές την εβδομάδα και ένα μη τοξικό περιβάλλον.
Αν λοιπόν ο οργανισμός μας είναι σαν ένα χωράφι που θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να είναι εύφορο, γόνιμο και ζωντανό, θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσουμε από τα αγριόχορτα, θα πρέπει να το βοηθήσουμε να αποβάλλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες που συσσωρεύονται καθημερινά και μας κάνουν να αισθανόμαστε μονίμως κουρασμένοι, με αίσθημα βάρους και στραγγισμένοι από ερωτική διάθεση, θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση του "βιολογικού περιβάλλοντος". «Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τη γήρανση. Μια από αυτές είναι ότι υπάρχουν γονίδια στον οργανισμό μας που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται, είτε για να επιβραδύνουν είτε για να επιταχύνουν τη γήρανση. Μια άλλη θεωρία είναι το «Σύνδρομο του Σκουπιδότοπου», σύμφωνα με την οποία καθώς περνά ο χρόνος συσσωρεύονται τοξίνες στον οργανισμό. Όμως και πάλι, το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι γιατί το σώμα συσσωρεύει τοξίνες; Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή μερικοί από τους ενδοκυτταρικούς μηχανισμούς που λειτουργούσαν ως ένα σημείο, έχουν πάψει να λειτουργούν. Είναι λοιπόν  οι τοξίνες πραγματικά ένδειξη γήρανσης ή απλώς ένα επακόλουθο μιας άλλης βιολογικής διεργασίας που έχει μεταβληθεί και η οποία πιθανόν ρυθμίζεται από κάποιο γενετικό ρολόι που υπάρχει μέσα στο σώμα; Πραγματικά, δεν ξέρουμε» (Ρόμπερτ Κέιν, M.D., Διευθυντής του Κέντρου Γήρανσης και του Γηριατρικού Επιμορφωτικού Κέντρου της Μινεσότα, στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη. Είναι Καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, στην έδρα Μακροπρόθεσμης Φροντίδας και Γήρανσης) 

-Αποτοξίνωση ήπατος, εντέρου, λέμφου. Με τη βοήθεια βοτάνων, ενζύμων και ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Απομακρύνονται οι τοξίνες και από όργανα του σώματος και τα λιπώδη κύτταρα όπου συνήθως αποθηκεύονται. 
-Βελτίωση της διατροφής. Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και νερό. Επίσης αντιοξειδωτικά για τη δέσμευση των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και ένζυμα για τις κυτταρικές αντιδράσεις.
Μια σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για βελτίωση του βιολογικού περιβάλλοντος θα πρέπει να περιλαμβάνει: o Νερό 3 λίτρα την ημέρα, φιλτραρισμένο(νερό της βρύσης καθαρισμένο με φίλτρο άνθρακα ή, ακόμη καλύτερα, με αντίστροφη ώσμωση (το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί στο νεροχύτη της κουζίνας), νερό μεταλλικό ή πηγής σε πλαστικό μπουκάλι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζεσταθεί στον ήλιο και το νερό δεν μυρίζει πλαστικό, γεγονός που αποκαλύπτει την παρουσία PVC) o Φρέσκα φρούτα: κόκκινα φρούτα και όλη η οικογένεια και οι ποικιλίες από μούρα: φράουλα, φραμπουάζ, μύρτιλα, βατόμουρο, κράνα, λευκά μούρα, μαύρα μούρα, goji berries (η μειωμένη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη παραγωγή της τεστοστερόνης. Τα goji μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση παραγωγής της. Στην Ασία, τα goji  θεωρούνται παραδοσιακά ως ένα ισχυρό σεξουαλικό τονωτικό), acai berries (πλούσια σε φυτοχημικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση), μπανάνα (πράσινη, μικρή,  περιέχει το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο πιστεύεται ότι βελτιώνει την ερωτική επιθυμία των ανδρών και είναι επίσης καλή πηγή καλίου και ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), που αυξάνουν την ενεργητικότητα), σύκα, λωτοί και εσπεριδοειδή (πλούσια σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ): πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ φρουτ
  • Αποξηραμένα φρούτα: μαύρες σταφίδες, χουρμάδες, βερύκοκα
  • Λαχανικά: σπανάκι, σπαράγγια (πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που είναι απαραίτητες για μια δραστήρια σεξουαλική ζωή), τα σταυρανθή: λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανικά πλούσια σε καροτένιο: ωμό καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθι, κολοκύθα, ντομάτα, παντζάρι
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους (άψητους και ανάλατους): καρύδι, φουντούκι, πεκάν, αμύγδαλα, φυστίκι Βραζιλίας, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι

  • Ψάρια: σολομός, μικρό σκουμπρί, αντσούγια, σαρδέλες, βακαλάος, τόνος και κυρίως τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και έτσι την αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.
  • Φρέσκοι χυμοί: χυμός ροδιού, νερό με λεμόνι, θυμάρι, φασκόμηλο, βιολογικό πορτοκάλι ή μανταρίνι, χυμός σημύδας (η σημύδα ενισχύει τη διαδικασία ανασυγκρότησης του οργανισμού και συνιστάται για εαρινή και φθινοπωρινή κούρα αναζωογόνησης του οργανισμού), χυμοί από φρέσκα λαχανικά (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια)
  • Δημητριακά και αμυλούχα: ψωμί πολύσπορο ή με προζύμι (και χωρίς χημικά ή την προσθήκη ζάχαρης), αναποφλοίωτο ρύζι, κινόα, πλιγούρι, συνδυασμός από βρόμη, κεχρί, φαγόπυρο, αλεύρι ζέα
  • Βιολογικά Γαλακτοκομικά (μειωμένες ποσότητες και προτιμάμε τα κατσικίσια ή αιγοπρόβεια προϊόντα):βιολογικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση,  όπως βιολογικό γιαούρτι,  κεφίρ, ξυνόγαλα
  • Βιολογικό Κρέας και κοτόπουλο (με μέτρο)
  • Βιολογικά Αυγά (με μέτρο)
  • Όσπρια:φακές, αρακάς, φασόλια, βιολογική σόγια, φύτρα από όσπρια (πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα φύτρα από φακές έχουν 26% και το κρέας 28%), ενώ, περιέχουν και αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και φυλλικού οξέος)
  • Λιπαρά:ελαιόλαδο, λιναρέλαιο, λάδι καρύδας, αβοκάντο
  • Αλκοόλ (1 ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως αν χρειαστεί και πάντα συνοδεία με ένα ισορροπημένο γεύμα)
  • Φύκια:νόρι, κόμπου, γουακάμε, ροδόφυκος (dulse), αράμε (φυκοϊδάνη)
  • Αφεψήματα:πράσινο τσάι (όλα τα είδη από πράσινο τσάι και ιδίως τα ιαπωνικά) και αφέψημα με ρίζες πιπερόριζας (τζίντζερ)
  • Βότανα και μπαχαρικά: χρυσόρριζα αναμειγμένη με μαύρο πιπέρι σε ελαιόλαδο, κάρι, μέντα, θυμάρι, μαντζουράνα, ρίγανη, βασιλικός, δεντρολίβανο, μαϊντανός, σέλερι, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, εσαλότ, σχοινόπρασο, κανέλα, τζίντζερ, κρόκος Κοζάνης (σαφράν)
Θα πρέπει να αποφεύγονται τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο και καλαμποκέλαιο), τα τηγανητά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη, τα γλυκά, ο καφές και το μαύρο τσάι. Επίσης, το ψωμί, οι πίτες, τα ζυμαρικά και τα γλυκίσματα από σιτάρι και να περιοριστούν τα προϊόντα με γλουτένη. Για επιδόρπια η καλύτερη πρόταση είναι πάντα τα φρούτα και μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας (+ 70% κακάο). 
Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προϊόντα βιολογικής γεωργίας, αλλά αυτό είναι περισσότερο σημαντικό για τα προϊόντα κτηνοτροφίας, που χαρακτηρίζονται από την απουσία φυτοφαρμάκων, ορμονών, αντιβιοτικών, συντηρητικών, χρωμάτων και βελτιωτικών της γεύσης. Πολλές από αυτές τις ουσίες βλάπτουν το συκώτι και απορυθμίζουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών στο επίπεδο των ορμονικών υποδοχέων. 
Ενα μοντέλο ενός διατροφικού προγράμματος ορμονικής εξισορρόπησης είναι: 
Τα γεύματα της ημέρας
Πρωινό: Αυγά με λίγη γλυκοπατάτα ή red beans (κόκκινα μεξικάνικα φασόλια), κρεμμύδια και σπανάκι σε έξτρα παρθένο βιολογικό λάδι καρύδας ωμό και ψυχρής έκθλιψης. Συνοδεύεται με 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (1 ½ κουταλάκι κουρκουμά (turmeric longa), ½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη, ½ κουταλάκι κάρδαμο, πιπέρι καγιέν, 2-3 γαρύφαλλα, ένα ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι σκόνη κανέλας, μέλι πεύκου ή ελάτης, ή ερείκι ή κουμαριάς ή χαρουπόμελο. Βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια και έτοιμο). Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο Καλέ ή σπανάκι ή μπρόκολο και σαρδέλες με  ελαιόλαδο και αβοκάντο. Συνοδεύεται με 1 φλιτζάνι κινόα. Δείπνο: Γαρίδες ή τόνος (όχι κονσέρβα) ή βιολογικό κοτόπουλο ή γαλοπούλα με κρεμμύδια, με σπαράγγια ή σπανάκι και ελαιόλαδο §  Σνακ: 2 φυστίκια Βραζιλίας και 3-4 κ.σούπας μούρα-berries (αν είναι αποξηραμένα, ζητάμε χωρίς ζάχαρη) ή μπανάνα. Μια δεύτερη επιλογή είναι σνακ από φύκια ή 3 κ.σούπας χούμους με λαχανικά (π.χ. αγγούρι, καρότο)
Συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει να προέρχονται κατά το δυνατόν από φυσικές πηγές, ώστε να έχουν μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα και να συστήνονται πάντα από τον θεράποντα ιατρό. Συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού είναι: -Βιταμίνες (Α, C, Ε, συμπλέγματος Β ή πολυβιταμίνες) -Μέταλλα (ψευδάργυρος (λειτουργεί σαν προωθητικό για τη διαδρομή του σπερματοζωαρίου, ώστε να συναντήσει το ωάριο και έτσι να επιτευχθεί η σύλληψη), μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος ή πολυμέταλλα) -Αντιοξειδωτικά -Λοιπά (φυτοοιστρογόνα, σκευάσματα οξυγόνου, απαραίτητα λιπαρά οξέα, μεθειονίνη κλπ) Οι σωστές δοσολογίες είναι διαφορετικές για το κάθε άτομο. Η παρακάτω λίστα έχει πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά είναι απαραίτητο να συζητήσετε με τον γιατρό σας τι είναι κατάλληλο για σας.
Παράδειγμα:
  • Μάκα: Είναι μια ρίζα που ανήκει στην ίδιο είδος με τα ραπανάκια, τα οποία είναι γνωστό ότι εξισορροπούν τις ορμόνες.
  • Ενίσχυση μεθυλίωσης( Η Μεθυλίωση είναι μια σπουδαία χημική διαδικασία του οργανισμού μας που δεν σταματά καθόλου και  μέσες άκρες ρυθμίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες μας): Η λήψη ενεργής μορφής της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε τη φυσιολογική μεθυλίωση, η οποία βοηθά στην εξισορρόπηση της κυκλοφορίας της μελατονίνης και της κορτιζόλης (ορμόνη stress).
  • Βιταμίνη D: Η βιταμίνη του ήλιου στην πραγματικότητα αποτελεί μια προ-ορμόνη που είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία των ορμονών.
  • Προσαρμογόνα βότανα: Η ασβαγκάντα, η ροδιόλα, ο βασιλικός και το τζίνσενγκ ρυθμίζουν την κορτιζόλη.
  • Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο αποτελεί ένα κατεξοχήν καταπραϋντικό. Ενισχύει τα επινεφρίδια, χαλαρώνει τους τεντωμένους μυς και τα νεύρα και βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου.
  • Ενίσχυση του νευροδιαβιβαστή GABA: Ο νευροδιαβιβαστής GABA είναι ανασταλτικός. Βότανα όπως η πασσιφλόρα και αμινοξέα όπως η θειαμίνη, η γλυκίνη και η ταυρίνη θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε επιδρώντας στις περιοχές του εγκέφαλου που ελέγχουν την ηρεμία.

Βελτίωση παροχής αίματος. 
Βοηθούν η συστηματική άσκηση, το μασάζ, η υδροθεραπεία, τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο και η οστεοπαθητική ανάταξη όταν υπάρχουν πόνοι στη μέση.
Επίσης βοηθούν τα βότανα, τα ιαματικά λουτρά, η έκθεση στον ήλιο (20 λεπτά την ημέρα), η σωστή αναπνοή, οι θεραπείες οξυγόνου και όζοντος, οι χηλικές θεραπείες απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων, οι λασποθεραπείες, η ανάπαυση και ο πολύ καλός, ποιοτικός ύπνος. Όλες οι οδηγίες βελτίωσης του "βιολογικού περιβάλλοντος" που προαναφέραμε, αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, το σπερματικό υγρό των οποίων περιέχει συχνά υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών. Το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην καταστροφή από ελεύθερες ρίζες γιατί οι κυτταρικές του μεμβράνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα οποία οξειδώνονται εύκολα. Ενδείκνυται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αποφυγή του τσιγάρου και του αλκοόλ. Επίσης, συμπληρωματικά λήψη βιταμίνης C, Ε, ψευδαργύρου και σεληνίου (με συμβουλή πάντα του θεράποντα ιατρού) για τη βελτίωση της ισορροπίας του ανδρικού οργανισμού. Η βελτίωση αναφέρεται τόσο στην αύξηση της γονιμοποιητικής ικανότητας, λόγω απομάκρυνσης των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών και βελτίωσης της ενζυματικής λειτουργίας, όσο και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στη μείωση του αισθήματος κόπωσης.
Τέλος, θυμηθείτε 4 αλλαγές στον τρόπο ζωής που επίσης βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών:  1. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας: Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι αποτελεσματική για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από ορμονικά προβλήματα, όπως η κόπωση των επινεφριδίων. Δώστε προσοχή στα επίπεδα της πείνας σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν νιώθετε έντονη επιθυμία για ζάχαρη, θα πρέπει να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη το πρωί. Αν μετά το μεσημεριανό σας γεύμα μπορείτε να κρατηθείτε και να μην φάτε μέχρι το δείπνο, προφανώς καταναλώσατε την κατάλληλη ποσότητα. 
2. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες:  Είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των ορμονών. Στόχος είναι να έχουμε καθημερινά τουλάχιστον 7 συνεχόμενες ώρες ποιοτικού ύπνου.

3. Κάντε ήρεμες ασκήσεις: Επικεντρωθείτε σε ασκήσεις για τη μείωση του στρες, όπως ασκήσεις γιόγκα σε θερμοκρασία 40 °C, όσο περισσότερες φορές μπορείτε έχοντας βαρύ πρόγραμμα. Επίσης, μπορείτε να υιοθετήσετε τον διαλογισμό επίγνωσης στην καθημερινότητά σας ως έναν τρόπο για να ηρεμήσει το μυαλό σας και να φέρει αυτοκυριαρχία στη ζωή σας. Προτείνω να ξεκινήσετε με λίγα λεπτά διαλογισμού καθημερινά και στη συνέχεια να αυξάνετε σιγά-σιγά τον χρόνο. Είστε αυτό που τρώτε, αλλά μια ολιστική προσέγγιση του θέματος προϋποθέτει ότι και οι άλλοι τομείς της ζωής σας βρίσκονται σε ισορροπία. Το στρες κινητοποιεί τη χρόνια φλεγμονή. Δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό, γιόγκα, να ασχοληθείτε με τον κήπο ή κάτι άλλο που να κρατά το μυαλό σας απασχολημένο και να διώχνει το άγχος. Η ασχολία με κάποια δραστηριότητα καθαρίζει το μυαλό σας και μειώνει τη φλεγμονή. Προγραμματίστε τον ύπνο σας όπως ακριβώς προγραμματίζετε τη δουλειά σας και δώστε στο σώμα σας τον απαιτούμενο χρόνο για να θεραπευτεί.  
4. Αποφύγετε τις τοξίνες: Αν έχετε ανάγκη από πραγματική θεραπεία, θα μπορούσατε για κάποιο χρονικό διάστημα να υιοθετήσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Αν όμως απλώς θέλετε να αισθάνεστε πιο ενεργοί και πιο ανθεκτικοί, υιοθετήσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής σε ένα ποσοστό 75% αφήνοντας χώρο για μερικές απολαύσεις. Το φαγητό αποτελεί μια από τις χαρές της καθημερινότητας και η διατροφή πρέπει να ενισχύει την ψυχή σας όσο και το σώμα σας. Η υπερβολική αυστηρότητα οδηγεί επίσης στην ασθένεια. Βάλτε ωμές τροφές σε κάθε γεύμα. Το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα σέσκουλα, τα λάχανα και γενικώς τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν αντιφλεγμονώδη χλωροφύλλη και είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν επίσης ενώσεις με βάση το θείο, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή. Ξεκινήστε τη μέρα σας με χόρτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είτε σε συνδυασμό με βιολογικά αυγά είτε μέσα σε χυμό λαχανικών.

Η σωστή αξιολόγηση και ρύθμιση του "βιολογικού περιβάλλοντος" μπορεί να βοηθήσει άμεσα στη βελτίωση της σεξουαλικής διάθεσης. Η απόκτηση ενός ισορροπημένου "βιολογικού περιβάλλοντος" γίνεται με προσωπική προσπάθεια στο επίπεδο της διατροφής, του τρόπου ζωής και με τη βοήθεια φυσικών θεραπειών αν χρειαστεί. Έτσι αποκτάται ορμονική ισορροπία, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής, αυξάνεται η απόλαυση της ζωής και της ηδονής του έρωτα και προσφέρεται ένα κατάλληλο έδαφος για την θωράκιση της υγείας.