Η φλεγμονή που λέγεται γήρας

09 Ιανουαρίου 2017 | 0
Όταν 2 Ειδικοί Παθολόγοι ασχολούνται με επιτυχία με όλο το φάσμα της Προληπτικής ,Αναγεννητικής ιατρικής  αλλά γεροντολογίας σίγουρα έχουνε να μας πούνε πολλά  για την ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΗΡΑΣ εμείς τους βρήκαμε και μάθαμε πολλά μυστικά.

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ  ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ «ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ»

Τί ρόλο παίζει το DNA στην προσωποποιημένη ιατρική του σήμερα;

1. Μ.Π Στο DNA, αποτυπώνεται η ιδιαιτερότητα του καθενός μας, η κοινή ιστορία της εξέλιξης του είδους μας και ο κώδικας ο οποίος καθορίζει δυνατότητες και αδυναμίες, και δίνει κατά κάποιο τρόπο μία εικόνα της μελλοντικής μας υγείας.
Ο άνθρωπος όμως δεν καθορίζεται μόνο από το γονίδιο του, αλλά και από το πώς μεγαλώνει, τις συνθήκες της ζωής του στις διάφορες περιόδους της ανάπτυξης του, από την εμβρυϊκή έως την ωριμότητα και κατόπιν, την παιδεία, τις εμπειρίες και οπωσδήποτε τον βαθμό εξυπνάδας και ελευθερίας του.
Υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ του οργανισμού και του περιβάλλοντος, που διαρκώς αλλάζει, όπως και μεταξύ των ανθρώπων, στο πλαίσιο της οικογένειας, της κοινωνίας και του φυσικού κόσμου, και μέσα σε αυτήν την πολυπλοκότητα της ζωής, εισέρχεται και το τυχαίο για να δώσει στον κάθε άνθρωπο, την σφραγίδα της μοναδικότητας.
Η μοναδικότητα λοιπόν του καθενός μας είναι αποτέλεσμα του DNA, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής μας και της τύχης.

2. Κάνοντας ένα τεστ DNA τι πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι και πόσο φοβισμένοι είναι αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν σε μία τέτοια εξέταση όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό;

Μ.Π Εκτός από ορισμένα κληρονομικά νοσήματα, επί το πλείστων των περιπτώσεων, τα γονίδια εκφράζουν προδιαθέσεις και δυνατότητες, οι οποίες είναι δυνατόν να αμβλυνθούν στην περίπτωση αρνητικών παθολογικών προδιαθέσεων ή να ενισχυθούν σε αντίθετη περίπτωση.
Τα γονίδια γενικώς, δεν επιβάλλουν την εκτέλεση της πληροφορίας τους, καλής ή κακής, απλώς εκφράζουν και αυτή την έκφραση που μπορεί να επηρεάσει η Ιατρική με σκευάσματα και συμβουλές πάνω στον τρόπο διαχείρισης του οργανισμού από τον καθένα μας.
Σύντομα υπολογίζουμε ότι όχι μόνο θα επηρεάζουμε την έκφραση των γονιδίων αλλά θα μπορούμε να σβήνουμε κυριολεκτικά τις κακές προδιαθέσεις.
Έτσι, η πραγματοποίηση ενός γενετικού test, μόνο καλό μπορεί να κάνει με την έννοια ότι τα μεν καλά γονίδια τα ευνοούμε, τα δε κακά τα ελαχιστοποιούμε με την λήψη σκευασμάτων και αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Όσον αφορά το τμήμα της ερώτησης σας, για τον φόβο από την εύρεση γονιδίων που προδιαθέτουν προς την νόσο ALZHEIMER, και είμαστε 35 ετών, το σίγουρο είναι ότι αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας και λαμβάνοντας τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα απωθήσουμε την έλευση της νόσου επ΄ αόριστόν.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο γενετικός έλεγχος μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την εξατομικευμένη θεραπεία αντί της συνήθους θεραπείας που στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία και ποσοστά.


3. Βοηθάει η γνώση που σας δίνει η ανάλυση DNA στην πορεία ενός πρωτοκόλλου ;

Μ.Π Η ολοκλήρωση της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδίου (DNA), ολοκληρώθηκε το 2002, δύο ολόκληρα χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα του 2004, που όταν ετέθη λίγα χρόνια νωρίτερα, φάνταζε εξωπραγματικό για την επιστημονική κοινότητα.
Η συσσωρευμένη γνώση με την βοήθεια της τεχνολογίας, δίνει φοβερά αποτελέσματα και ανοίγει καθημερινά νέους δρόμους.
Έτσι από ένα DNA test, μαθαίνουμε κάθε μέρα και περισσότερα με αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση του επιπέδου υγείας του ανθρώπου. 
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ένα ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό που προκύπτει από την εκτέλεση ενός DNA test. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, τα άτομα υιοθετούν μία πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στον εαυτό τους και στην ποιότητα της ζωής τους.
Έχω δει άτομα να μεταμορφώνονται κυριολεκτικά όταν γνωρίζουν τις γενετικές τους προδιαθέσεις. Η γνώση πάντα βοηθά. Ο φόβος, η αμφιβολία και άλλα αρνητικά συναισθήματα σχετίζονται με την άγνοια.


4. Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια με τι ασχολείται η Γεροντολογία ;
Β.Δ Η γεροντολογία ενώ ασχολείται με την μελέτη των μηχανισμών γήρανσης και μεθόδων αντιμετώπισης της, συχνότατα παρεξηγείται και εκλαμβάνεται ως η επιστήμη που ασχολείται με την επίλυση των προβλημάτων του γήρατος.
Τα προβλήματα όμως που συχνά παρουσιάζονται στην τρίτη φάση της ζωής μας, δεν έχουν αναγκαστικά σχέση με το γήρας και δύναται να προληφθούν και εν μέρει να αντιστραφούν. Η Ιατρική αντιγήρανσης που εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα τελευταία 15 χρόνια, αποδίδει καλύτερα και ρεαλιστικότερα το σκοπό και το αντικείμενο των ενδιαφερόντων της.
Το γήρας είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γεράσει κανείς. Τα χρόνια περνούν γρήγορα όπως ξέρουμε αλλά οι προχωρημένες ηλικίες δεν έχουν ανημποριά και ανεπάρκεια αναγκαστικά, αλλά ζωτικότητα, φρεσκάδα, ψυχοσωματική επάρκεια, χάρη και σοφία.
Ομολογώ ότι σήμερα περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται την Ορθοβιοτική Ιατρική. Πάντα σε σχέση με την δεκαετία του 90΄, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Όλο και περισσότεροι άνδρες ενδιαφέρονται, και τώρα τελευταία προσπαθούν μάλιστα να φέρουν και τις γυναίκες τους. 
Υπάρχει ένας ενθουσιασμός από τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας και των αλλαγών τρόπου ζωής που ο καθένας μεταφέρει στο περιβάλλον του.


5. Καταλαβαίνουμε από αυτά που μας λέτε ότι αγαπάτε πολύ την επιστήμη της γεροντολογίας πέραν από την 1η ειδικότητα σας ως παθολόγος;
Β.Δ Δεν αντιστεκόμαστε στο γήρας, αλλά όπως ανέφερα πρωτύτερα, προσπαθούμε να το βελτιώσουμε και ποιοτικά και ποσοτικά.
Είναι πλέον αποδεκτό από όλη την επιστημονική κοινότητα, ότι ο άνθρωπος έχει προδιαγραφεί ώστε να μπορεί να ζήσει 120-130 χρόνια. Αυτό λοιπόν προσπαθούμε, και είναι απόλυτα θεμιτό και φυσιολογικό, και καθόλου διαβολικό όπως πολλοί νομίζουν. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε απλώς τις δυνατότητες που μας δόθηκαν από τον Δημιουργό, βοηθώντας με τρόπο ώστε να εκπληρωθεί πλήρης το γενετικό δυναμικό όλων των ανθρώπων.



6. Τι θα μπορούσε να κάνει λοιπόν ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του και ενδιαφέρετε να κρατήσει ζωντανό το ενεργειακό του πεδίο;

Μ.Π Υπάρχουν πάρα πολλά που θα μπορούσε να κάνει κανείς, αρκεί να έχει την διάθεση, η οποία βέβαια ξεκινά από μια καλή σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Οι άνδρες ειδικά θα πρέπει να είναι έτοιμοι για ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι υποκαθιστούμε τις βασικές ελλείψεις του οργανισμού, κυρίως με συμπληρώματα διατροφής καθημερινά ή και για ορισμένα χρονικά διαστήματα.
Όλο το πρόβλημα ξεκινά από τον βαθμό με τον οποίο είναι κανείς ταυτισμένος με την φόρμα του, την εξωτερική του εικόνα. Και όσο περισσότερο ταυτισμένος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερες λύπες και απογοητεύσεις τον περιμένουν, διότι απλώς η φόρμα αργά ή γρήγορα αλλάζει.
Όταν κανείς ζει σε επαφή με το εσωτερικό ενεργειακό του πεδίο, σε επαφή με την ζωή κάθε στιγμή, τότε η φόρμα αποκτά δευτερεύουσα σημασία. Και τότε δεν τίθεται καν θέμα αποδοχής, διότι αποδεχόμαστε και επιτρέπουμε να υπάρχει οτιδήποτε συμβαίνει στην ζωή μας.
Σίγουρα η αποδοχή της ηλικίας μας, μαρτυρά κάποια πνευματικότητα και βάθος, και δεν γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες.


6. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε;

Μ.Π Στην αρχή χρειάζεται ένα πολύ καλό check up για να ξέρει ο καθένας μας που βρίσκεται και από πού ξεκινά.
Μετά τσεκάρουμε απλώς κατά διαστήματα παραμέτρους που είχαν ξεφύγει και προσπαθούμε να τις ισορροπήσουμε.
Να τονιστεί εδώ ότι στα πλαίσια της Ιατρικής Αντιγήρανσης, υπάρχει διαφορετική αξιολόγηση των εξετάσεων, διότι προσπαθώντας να πετύχουμε την ιδανική υγεία σε κάθε περίοδο της ζωής μας, άλλες παραμέτρους τις θέλουμε πολύ ψηλά και άλλες πολύ χαμηλά σε σχέση με τις λεγόμενες φυσιολογικές τιμές.

Β.Δ Όχι stress είναι το πρώτο μέλημα μας. Από κει και πέρα έρχονται όλα τα άλλα. 
Μ.Π Η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο μετά το stress. Υπάρχουν πολλά είδη διατροφής αλλά εμάς κυρίως μας ενδιαφέρει εκείνη που μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα, μειώνει το ποσοστό του λίπους, ελαττώνει το οξειδωτικό φορτίο και την οξύτητα του οργανισμού. Έτσι κάπως είναι η διατροφή αντιγήρανσης.


7.Ποία είναι η αποψή σας για τις εξωτερικές παρεμβάσεις μέσω κοσμητικής ιατρική;
Μ.Π Δεν είμαι κατά. Οποιοσδήποτε αισθάνεται την εσωτερική ανάγκη να διορθώσει ή να βελτιώσει κάποιο εξωτερικό του χαρακτηριστικό, τότε ας το κάνει. Ιδίως αν αυτή η πράξη δημιουργήσει χαρά και τονώσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου. 

ΙΑΤΡΟΣ : Δρ. Μ. Παπαχαράλαμπους Ειδικός Παθολόγος Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής